Vinohradníci v tokajskej oblasti doko dokončievajú strihanie viniča

27.02.2013 Trebišov

Malá Tŕňa (TASR) - Vinohradníci v tokajskej oblasti v tomto období postupne dokončievajú rez viniča. "Začali sme už v januári, hneď po novom roku. Teraz nám ostalo ostrihať už len asi 10 % z celkovej výmery viniča," uviedol dnes pre TASR vinohradník Ján Šándor zo spoločnosti Tokaj & Co v Malej Tŕni (okres Trebišov).
Strih viniča patrí k najdôležitejším prácam vo vinohrade. "Musí sa pritom rozmýšľať, aké drevo ponecháme, lebo to je základ pre budúcu úrodu hrozna. Aj sa hovorí, že kto ako reže, tak aj oberá," hovorí Šándor. Vysvetľuje, že pri reze sa prihliada na tvar kra, pri slabšom raste je treba nechať slabšie zaťaženie, na menej očiek, pri bujnejšom - väčšie zaťaženie. Ovplyvňuje to kvalitu hrozna, ktoré sa dopestuje.
Rezači pracujú aktuálne vo vinohradoch v lokalite Pahorok v Malej Tŕni. "Možno v priebehu budúceho týždňa s rezom už aj skončíme," odhaduje vinohradník.
Zdravotný stav viniča po zimných mesiacoch je podľa Šándora veľmi dobrý, nedošlo k extrémnym mrazom, ktoré by ho poškodili. "Z tohto dôvodu som spokojný," konštatoval.
 

Vyberte región